24 Eylül 2008 Çarşamba

''SIFIR'' FAİZLİ İHRACAT DESTEK KREDİSİ BAŞVURULARI BAŞLADI

KOSGEB'in ihracatçı KOBİ'lere yönelik olarak başlattığı ''Sıfır'' faizli İhracat Destek Kredisi'ne başvurular 15 Eylül Pazartesi günü başladı. İhracat Destek Kredisi, 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi şeklinde olacak. KOBİ'lere kullandırılacak söz konusu kredinin toplam hacmi 650 milyon doları bulacak. Üst limiti 100 bin dolar olacak krediden, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ'ler yararlanabilecek. Krediyi kullanacak KOBİ'lerin tamamının 100 bin dolar üst limitten kredi kullanmaları halinde 6 bin 500 işletme yararlanacak. 100 bin dolar limitinin altında kredi kullanması halinde krediden yararlanacak işletme sayısı bu rakamın çok üzerine çıkacak. Sıfır faizli destek kapsamında kullandırılacak 650 milyon dolarlık kaynağı yüzde 30'u Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki (KÖY) ihracatçı KOBİ'lere, yüzde 70'i de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere kullandırılacak. KREDİ BAŞVURULARI 15 EYLÜL PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLADI 'Sıfır' faizli İhracat Destek Kredisinden yararlanmak isteyen KOBİ'lerin 15 Eylül Pazartesi günü mesai saati başlangıcı itibariyle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankalarına başvurmaları gerekecek.

İHRACATÇI KOBİ KREDİSİ DESTEK PROGRAMI:::
KOSGEB tarafından başlatılan “İhracatçı KOBİ Kredisi Destek Programı” ile İhracatçı KOBİ’lerimize “0” Faizli Cansuyu Kredisi verilecektir. İhracatçı KOBİ’lere sağlanacak kredi hacmi toplamı 650 milyon dolara ulaşacak olup; kullanılacak kredinin faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır.İhracatçı KOBİ başına sağlanacak 100.000 USD üst limitten kredi kullanılması halinde 6500 işletme kredi faiz desteğinden yararlanabilecektir.İhracatçı KOBİ Kredisinin vadesi 6 ay olup; kredinin kullanıldığı tarihten itibaren, 6. ayın sonunda def’aten (alınan kredi tutarının, bir defada tamamı ) geri ödenecektir.Destek Programı için başvurular 15 Eylül Pazartesi gününden itibaren başlamıştır.

BÖLGE KONTENJANLARI:::
Destek Programı için ayrılan kaynağın;
% 30'u Kalkınmada Öncelikli Yörelere (Doğu Anadolu-G.Doğu Anadolu-Diğer K.Ö.Y),
% 70'i Normal ve Gelişmiş Yörelerdeki İhracatçı KOBİ'lere kullandırılacak olup; kullanılmayan kontenjanlar diğer bölgelere tahsis edilebilecektir.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR:::
Sıfır faizli KOBİ İhracat Kredisi Destek Programından yararlanmak isteyen İmalatçı Sanayicilerimizin;
- İmalat Sanayinde faaliyet göstermesi,
-250’den az çalışanı olması ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosunun 25 milyon YTL’yi aşmaması,
-İhracat taahhüt etmesi,
-KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olması,
-KOSGEB’e verilecek güncel KOBİ Beyannamesi ve YDTF (Yararlanıcı Durum Tespit Formunun) onaylanmış olması,
-Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olmadığını veya yapılandırdığını belgelemesi gerekmektedir.

İhracatçı KOBİ’lerin bu destekten yararlanabilmesi için, iletişim bilgileri http://www.kosgeb.gov.tr/ adresinde yer alan en yakın KOSGEB Merkez Müdürlüklerimizle hemen irtibata geçmesinde fayda vardır.

BAŞVURU YERİ VE ŞEKLİ:::
İhracatçı KOBİ’lerimiz tarafından yapılacak başvurular;

Kredi kullanımı ile ilgili olarak,

Akbank
Garanti Bankası
Halkbank
Türk Ekonomi Bankası
Türkiye İş Bankası
Vakıfbank
Yapı Kredi Bankası
Ziraat Bankası

KOSGEB Veri Tabanına kaydı olmayan İhracatçı KOBİ’lerimiz ise, kayıtla ilgili olarak KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvuracaktır.Yapılan başvurular, KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir.Teminat sıkıntısı yaşayabilecek olan ihracatçı KOBİ’ler, Kredi Garanti Fonu’na (KGF) başvurabilecektir.Ayrıca İhracatçı KOBİ’lerimiz bu süre içinde; http://www.kosgeb.gov.tr/ adresine girerek internet üzerinden program hakkında bilgi alabileceklerdir.

KREDİ GERİ ÖDEMESİ:::
İhracatçı KOBİ Kredisi, her bir KOBİ için üst limiti 100.000 USD karşılığı YTL’dir. İhracatçı KOBİ Kredisinin vadesi 6 aydır. Kredi’nin kullanıldığı tarihten itibaren, 6.ayın sonunda def’aten (alınan kredi tutarının, bir defada tamamı ) geri ödenecektir

KAYNAK : KOSGEB

Hiç yorum yok: