23 Eylül 2008 Salı

PRESELİ PAMUKTA ETİKETLEME VE İŞARETLEME

Dış Ticaret Müsteşarlığından

PRESELENMİŞ PAMUK BALYALARINDA KULLANILACAK
ETİKET VE İŞARETLEMEYE İLİŞKİN TEBLİĞ
Dış Ticarette Standardizasyon: (99/19)
28.9.1999 tarih ve 23830 sayılı Resmi Gazete


Madde 1 - Preselenmiş pamuk balyalarının işaretlenmesi 5/8/1953 tarihli ve 4/1283 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Pamukların Kontrolüne Dair Tüzüğün değişik 19 uncu maddesi gereğince etiket kullanılarak da yapılabilir.

Madde 2 - Etiket; bir örneği Tebliğ ekinde yer alan şekilde, 11,5x16,5 cm boyutunda, kendinden yapışkanlı kağıda, sol sütunda yer alan bilgilere ilişkin harfler 12 punto, sağ sütunda yer alan bilgilere ilişkin harfler ise 22 punto olmak üzere, siyah renkte ve matbaada bastırılmış olmalıdır.

Madde 3 - Etiket iki bölümden oluşup; üst bölümde resmi işaretler, alt bölümde ise istenilmesi halinde özel marka ve işaretler yer alır.

Madde 4 - Etiketlerin;
1 inci satırına:
a. Kısa elyaflı (yerli) grubu pamuklarda, orta elyaflı (upland) grubu sawginle çırçırlanmış pamuklarda, uzun elyaflı grubu pamuklarda, linter pamuklarda, lif döküntüsü pamuklarda, orta elyaflı (upland) grubu rollergin Türkiye renkli sınıfı pamuklarda (TÜRKİYE) ,
b. Orta elyaflı (upland) grubu rollerginle çırçırlanmış Ege tipi pamuklarda;
Ege üretim bölgesinde (İzmir, Menemen, Bergama, Manisa, Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Balıkesir, Tire, Torbalı, Söke, Aydın, Nazilli, Denizli, Milas, Köyceğiz, Ödemiş ve Bursa kontrol merkezlerinde) (TÜRKİYE- EGE), Diğer üretim bölgelerinde (Antalya, İskenderun, Antakya, Iğdır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Tarsus, Ceyhan, Osmaniye, Reyhanlı, Nusaybin, Diyarbakır, Şanlıurfa kontrol merkezlerinde ) (TÜRKİYE-EGE TİPİ)
c. Orta elyaflı (upland) grubu rollergin ile çırçırlanmış Çukurova tipi pamuklarda (TÜRKİYE-ÇUKUROVA),
2 nci satırına: Kısa elyaflı pamukların grup ve tipi, orta elyaflı (upland) grubu pamukların derecelerine ait sınıf ve tipi, uzun elyaflı pamukların çeşidi ve tipi, linter pamukların sınıf ve tipi, lif döküntüsü pamukların tipi,
3 üncü satırına: Balya seri numarası,
4 üncü satırına: Kontrol yeri,
5 inci satırına: Çırçır ve prese, linter veya prese fabrikasının kodu ve parti numarası,
6 ncı satırına: Çırçırlama şekli,
7 nci satırına: Üretim yılı, yazılır.

Madde 5 - Etiket, balyanın bombeli yüzünün 3 üncü ve 4 üncü çemberleri arasına ve balyanın ortasına gelecek şekilde yapıştırılır.

Madde 6 - Kontrolden sonra tesbit edilen tip, harfler 22 punto boyutunda olmak üzere hazırlanan lastik damga ile siyah matbaa mürekkebi kullanılarak 2 nci satırda yer alan “sınıfı” karşısına belirtilir.3 üncü satırda yer alan balya seri numarası ve 5 inci satırda yer alan parti numarası, siyah matbaa mürekkebi kullanılarak numaratör ile basılabilir.

Madde 7 - Kontrolu yapılan pamuk balyaları resmi “pamuk kontrol” mühürü ile ve kırmızı (bayrak rengi) matbaa mürekkebi kullanılarak, yarısı etiket üzerine diğer yarısı ambalaj üzerine gelecek şekilde işaretlenir.

Madde 8 - Pamuk balyalarının bombeli yüzlerinin ambalajının altına naylon konulur.

Madde 9 - Çırçır ve prese fabrikalarının hazırladıkları linter ve iplik imalatı sırasında meydana gelen pamuk lifi döküntüleri balyaları için bu Tebliğ hükümlerinden yararlanmaları isteklerine bağlıdır.

Madde 10 - Çırçır ve prese fabrikası sahipleri 1/8/2000 tarihine kadar, 10/9/1963 tarihli ve 11501 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan pamuk balyalarının resmi markaları hakkındaki Bildiri ve 29/6/1984 tarihli ve 18446 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette standardizasyon: 84/5 sayılı Sirkülere veya bu Tebliğ hükümlerine göre etiket veya işaretleme yapabilirler.

Madde 11 - 10/9/1963 tarihli ve 11501 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan pamuk balyalarının resmi markaları hakkındaki Bildiri ile 29/6/1984 tarihli ve 18446 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Standardizasyon: 84/5 sayılı Sirküler 1/8/2000 tarihinden itibaren yürürlükten kalkar.

Madde 12 - Bu Tebliğ 1/8/2000 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 13 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.


ÖRNEK:



TİPİ : TÜRKİYE – EGE

SINIFI : ST.HAFİFBENEKLİ(3)

BALYA SERİ NO : 9425

KONTROL YERİ : BERGAMA

KOD VE PARTİ NO : 401-063

ÇIRÇIRLAMA ŞEKLİ : ROLLERGİN

ÜRETİM YILI : 1999



Dış Ticaret Müsteşarlığından

PRESELENMİŞ PAMUK BALYALARININ AMBALAJLARININ
NİTELİKLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
Dış Ticarette Standardizasyon: (99/20)
28.9.1999 tarih ve 23830 sayılı Resmi Gazete


Madde 1- 5/8/1953 tarihli ve 4/1283 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Pamukların Kontrolüne Dair Tüzüğün değişik 17 nci maddesi gereğince preselenmiş pamuk balyalarında kullanılması uygun görülen pamuklu bezin özellikleri aşağıda belirtilmiştir:



Açıklama Özellikler
Çözgü no 12/2
Atkı no 6
Çözgü sıklığı 12
Atkı sıklığı 10
Eni 90 veya 100 cm
1 metrekare ağırlığı 217 gr.(± 5 gr.)
Rengi Beyaz

Madde 2- Pamuk balyalarının ambalajlarında bu Tebliğ hükümlerine uymayan pamuklu bez kullanıldığı kontrollerde tespit edilmesi halinde, pamuklar denetlenmez ve parti red edilir.

Madde 3- Kullanılan pamuklu bezin özellikleri konusunda çıkan anlaşmazlık, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmeninin alacağı numunenin Bölge Müdürlüğünce belirlenecek üniversite veya yeterli laboratuavarlara sahip kamu veya özel kuruluşlarda yaptırılacak analiz sonuçlarına göre çözümlenir.

Madde 4- Preselenmiş pamuk balyalarında 1 inci maddede belirlenen özelliklere uymayan pamuklu bezlerin kullanılabilmesi; ilgili Bölge Müdürlüğünün uygun göreceği bir laboratuvarda ambalaj malzemesinin özelliklerinin belirlenmesi ve Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığının, ambalaj malzemesinin pamuk balyalarını koruduğuna ilişkin rapor vermesi halinde Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın izniyle mümkündür.

Madde 5- Çemberler, yeni ve sağlam, balyanın ağırlığına ve basıncına dayanacak nitelikte, en fazla 20x1 mm boyutunda olacaktır. Denetim amacıyla açılan balyaların kesilen çemberleri punto kaynağı ile eklenerek kullanılabilir, balyada en fazla bir punto kaynaklı bir çember bulunur.

Madde 6- Preselenmiş pamuk balyalarında demir çember yerine, balyanın ağırlık ve basıncına dayanabilecek başka malzemelerden yapılmış çember kullanılmasına Dış TicaretMüsteşarlığı’nca belirlenecek yetkili bir laboratuarın vereceği uygunluk raporu çerçevesinde izin verilebilir.

Madde 7- Çırçır ve prese fabrikalarının hazırladıkları linter ve iplik imalatı sırasında meydana gelen lif döküntüleri balyaları için bu Tebliğ hükümlerinden yararlanmaları isteklerine bağlıdır.
Linter pamuk balyalarının ambalajında fazla ambalaj maddesi kullanılmasını önlemek için;
Normal basınçlı prese makinelerinde hazırlanan linter pamuk balyalarının iki yan yüzünün orta kısmının her birinde azami 30 cm. açıklık bırakılabilir.
Yüksek basınçlı prese makinelerinde hazırlanan linter pamuk balyalarının bombeli bir yüzünün iki yan yüzle birleştiği iki kenarının her birinde azami 20 cm. açıklık bırakılabilir. Ayrıca balyaların alt ve üst kapakları da açık bırakılabilir.

Madde 8- Çırçır ve prese fabrikası sahipleri 1/8/2000 tarihine kadar, 14/8/1981 tarihli ve 17428 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Standardizasyon: 81/6 sayılı Sirkülere veya bu Tebliğ hükümlerine göre ambalajlama yapabilirler.

Madde 9- 14/8/1981 tarihli ve 17428 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Standardizasyon 81/6 sayılı Sirküler 1/8/2000 tarihinden itibaren yürürlükten kalkar.

Madde 10- Bu Tebliğ 1/8/2000 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 11- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Hiç yorum yok: