14 Aralık 2008 Pazar

Harran'ın Toprak Haritası Çıkarılıyor

Harran Ovası'nda bilinçsiz sulamannı önüne geçmek için toprak haritası çıkarılıyor. Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği bir proje ile sulama öncesi, sulama ortası ve sulama sonrası olmak üzere çıkarılacak 3 ayrı toprak haritasında, ovadaki tuzsuz alan, hafif tuzlu alan, şiddetli tuzlu alan ile tuzlu alkalin alanlar belirlenecek.GAP'ın devreye girmesiyle birlikte sulu tarıma açılan Harran Ovası'nda bilinçsiz sulamadan dolayı, tarım alanlarında çoraklaşmanın yoğun bir şekilde görülmesi üzerine, bölgenin toprak haritası çıkarılıyor.Harran Üniversitesi (H.Ü) Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği bir proje ile sulama öncesi, sulama ortası ve sulama sonrası olmak üzere çıkarılacak 3 ayrı toprak haritasında, Harran Ovası'nda tuzsuz alan, hafif tuzlu alan, şiddetli tuzlu alan ile tuzlu alkalin alanlar belirlenecek. 1995 yılında Fırat'ın suyunun GAP kapsamında yapılan Şanlıurfa tünellerinden Harran Ovası'na verilmeye başlaması ile birlikte, kuru tarımdan sulu tarıma geçerek, Türkiye'nin pamuk ihtiyacının üçte ikisini karşılayan Harran Ovası'nda çiftçilerin bilinçsiz bir şekilde sulama yapması verimli toprakları çoraklaştırdı.
30 KİŞİLİK EKİP İŞBAŞINDA
TUBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyeleri, öğrenciler ile tarımsal kuruluşlardan görevlilerden oluşan 30 kişilik bir ekip 20 gün önce başlattığı çalışmasını sürdürüyor. Harran Ovasında sulu tarıma açılan 150 bin hektar alanda sulama öncesi, sulama ortası ve sulama sonrası alınacak toprak örnekleri ile ovadaki arazilerin tuzluluk oranı ortaya çıkarılacak. 20 günden bu yana başlatılan çalışmalarda sulama sonrası ovadaki arazilerden bin 200 toprak örneği alındı. Nisan ve Temmuz aylarında da arazilerden toprak örneği alınacağı bildirildi. Laboratuarda yapılacak inceleme sonrasında Harran Ovası'nda sulama öncesi, sulama ortası ve sulama sonrası olmak üzere çıkarılacak olan 3 ayrı toprak haritasında tuzsuz alan, hafif tuzlu alan, şiddetli tuzlu alan ile tuzlu alkalin alanlar belirlenecek.
TUZLULUK ORANI ÇOK YÜKSEK
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP'ta ilk sulamaya başlanılan yerin Harran Ovası olduğunu belirterek, "Ovadaki tarım alanlarının yüzde 80-90'nı sulanıyor. Ovanın topoğrafik olarak çukur bir alanda, çevresinin dağlarla çevrili, iklimin kurak olması ve taban suyunun yüksek olmasından dolayı tuzluluk oranı geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam ediyor. Üniversite olarak diğer kurumlarla birlikte bölgedeki tuzluluğu izliyoruz. Son yıllarda tuzlulukta artış oldu. Tuzluluktaki artış kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. TUBİTAK destekli geliştirdiğimiz proje ile tuzluluğun mevcut durumuna örnekler yapıyoruz. Çalışmamızın sonunda Harran Ovası'nın 3 ayrı toprak haritasını çıkaracağız. Bununla birlikte tuzluluk olan yerde ürün kaybı var, bunu da ortaya çıkaracağız. Bu proje ile en son durum ortaya çıkacak. Aynı zamanda arazi ıslah çalışmalarında öncelik verilecek alanları ortaya çıkarmış olacağız" dedi.

Kaynak:tarımsalpazarlama.com

Hiç yorum yok: