2 Ekim 2008 Perşembe

KISA HABERLER

HARRAN OVASINA TARIM-KÖY PROJESİ...
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarım-köy projesini Harran Ovasından başlatacak.Eski başbakanlardan rahmetli Bülent Ecevit'in köy-kent projesinin benzeri plan çalışma sayesinde Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) önemli katkı sağlanacak.Hastaneden okul ve alışveriş merkezine kadar pek çok sosyal tesisin de içerisinde yer alacağı "tarım-köyler" sayesinde köyden kente göçün önüne geçilmesi de hedefleniyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Bu köyler GAP'taki yatırımlara bir nevi teşvik olacak. Çiftçi köyünde iş sahibi olacak. Aş bulmak için kente göçmesine gerek kalmayacak." dedi.Toplu Konut, özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki verimli tarım arazilerinin yakınlarına konutlar inşa edecek.Buralara kurulacak modern evler sayesinde çiftçinin köyünde kalması sağlanacak."Tarım Köyleri" adı verilen proje kapsamında yapılacak konutların oldukça ucuz olacağını belirten Erdoğan Bayraktar:"Harran Ovası'nda ev yapma girişimimiz var. Eğitim, sağlık, kültürel noktada ne varsa bunları köylere taşımak suretiyle çok modern şehirler kuracağız. Böylece tarımla uğraşan insanları köylerinde tutmayı amaçlıyoruz. Bayraktar, tarım köylerinin hükümetin GAP projesi yatırımlarına destek vereceğini ifade etti. Böylelikle köyden kente göçü ve büyük şehirlerdeki gecekondulaşmayı önleyeceklerini dile getirdi.

GÜNEYDOĞULU İHRACATÇILAR ZORU BAŞARDI...
Körfez krizinin ortaya çıkmasıyla geleneksel pazarları Ortadoğu ve Basra Körfezi ülkeleri olan ve 1990 yılında Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan Körfez Krizi ve krizi izleyen Körfez Savaşının dış ticaretleri kesintiye uğraması üzerine Avrupa ülkelerine yönelen Güneydoğlu ihracatçılar bu pazarda kalıcı olmayı başardılar.Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden AB üyesi ülkelere yapılan ihracattaki artış eğilimi, bu yılın 8 aylık döneminde de devam etti.Bölge illerinden AB üyesi ülkelere, Ocak-Ağustos 2008 döneminde 629 milyon 885 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı. Bölge illerinden AB üyesi ülkelere geçen yılın aynı döneminde 525 milyon 35 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.Bölgeden AB üyesi ülkelere 189 bin dolarlık canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri 21 milyon 230 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünleri, 50 milyon 591 bin dolarlık kuru meyve ile 564 milyon 798 bin dolarlık tekstil ve hammaddeleri dış satımı yapıldı.

HUBUBAT ÜRETİMİ KISILABİLİR...
Hububat fiyatlarının bu yıl geçtiğimiz yıla göre düşük kalması nedeniyle yeni ekim döneminde çiftçilerin üretimi kısabileceği belirtildi.Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur yaptığı açıklamada:Konya Ovası'ndaki çiftçinin, bu yıl hububat fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle korkmaya başladığını ifade etti.Hepokur, ''Çiftçimiz bu hasat döneminde beklediğini bulamadı. Fiyatlar çok aşağıda kaldığı için pek çok çiftçi maliyetini ancak kurtardı'' dedi. Geçen yıl 48 YKr olan mısırın fiyatı bugün 38 YKr, geçen yıl 60-70 YKr'den satılan buğdayın fiyatı bugün 50-55 YKr seviyelerinde bulunuyor'' diyen Hepokur, şunları kaydetti:''Bir yıl içinde elektikmaliyetlerimiz yaklaşık yüzde 33, gübre yüzde 100, motorin ise yüzde 70 oranında zamlandı. Girdi fiyatlarındaki ortalama yüzde 60'lık artışa karşın fiyatların düşmesi nedeniyle bu ekim döneminde çiftçi daha az üretim yapabilir. Bu duruma yol açan en önemli etken, hububat alım fiyatlarının beklenenden düşük açıklanmasıdır. Açıklanan fiyatlar çiftçiyi tatmin etmeyince, pek çok çiftçi bu ekim döneminde ya hububat ekmeyecek ya da ekeceği hububat miktarını azaltacak. Çünkü kimse, zarar edeceğini bile bile üretim yapmak istemez.''Hepokur, ayrıca, Türkiye'de hububatta ürün planlaması olmadığı için bir ürünün fiyatının düşük seyretmesinin ardından onu takibeden ikinci yıl üretim azlığı nedeniyle fiyatların aşırı şekilde yükseldiğine, hatta ithalat yapılmak zorunda kalındığına dikkati çekti.Tüm bu sorunların çözümünün hububat alım fiyatlarında gizli olduğunu anlatan Hepokur, ''Açıklanan hububat alım fiyatları bu yıl olduğu gibi maliyeti kurtarmayacak şekilde düşük açıklanırsa benzer sorunlar bundan sonra da yaşanmaya devam edecektir. Önemli olan devletin maliyet-fiyat dengesini iyi gözetmesidir'' diye konuştu

ÇİFTÇİLERE KURAKLIK DESTEĞİ....
Tarım ve Köyişleri bakanı Mehdi Eker Türkiye genelinde bu yıl kuraklıktan üçyüzbini aşkın çiftçinin zarar gördüğünü söyledi.Eker,kuraklık ödemelerinin bu ay içerisinde ödeneceğini açıkladı.Diyarbakır Ak Parti il başkanlığında partililerle bayramlaşan Bakan Eker gazetecilere yaptığı açıklamada bu yıl yaşanan kuraklıktan başta Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olmak üzere Türkiye'deki üçyüzbini aşkın çiftçinin zarar gördüğünü söyledi.Bu zararın tespiti için bakanlık olarak çalışma yaptıklarını bildiren Eken :''Bölgede 1,5 milyon dekar alan zarar gördü. Kuraklıktan zarar gören çiftçilere kuraklık desteği vereceğiz. Maliye Bakanlığından paranın gelmesini bekliyoruz. Bu ay içerisinde ödemeler gerçekleşecek. Çiftçilere yaklaşık 520 milyon YTL kuraklık desteği verilecek. Türkiye geneli 300 binin üzerinde çiftçi kuraklıktan zarar gördü.'' dedi.

Hiç yorum yok: