2 Kasım 2008 Pazar

"TARIM AYAKTA KALIRSA KRİZİN ETKİLERİ AZALIR"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk çiftçisi ve tarım sektörünü krizin etkilerinden korumak gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Tarımı ayakta tutmanın krizin etkilerini asgariye indirmede önemli olduğunu düşünüyoruz. Tarımı ayakta tutarak halkımızın gıdaya ulaşımını garanti altına alabilirsek, her şeyden önce insanlarımızdaki krizden kaynaklanan moral bozukluğunu azaltabiliriz” dedi.Bayraktar, küresel krize karşı tarım sektörü ve çiftçilerin korunmasına yönelik önerileri ile pamuk raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Bayraktar yaptığı konuşmada, çiftçinin satın alma gücünün giderek gerilediğini, gübrede yüzde 180, mazotta yüzde 40'a varan fiyat artışlarının bu kaybı daha büyük boyutlara taşıdığını kaydetti. Çiftçilerin bankalara olan ve elektrik enerjisi borçlarını ödemede sıkıntı çektiğini dile getiren Bayraktar, son iki yıldır yaşanan kuraklık afetleri ve artan maliyetlerin çiftçileri tarımsal faaliyetlerini yürütemez hale getirdiğini söyledi. Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde tarımda mevcut sorunlar devam ederse, sektör bu istihdam yükünü taşımaya devam edemez. 2001 krizinden sonra 5 yıl içinde tarımsal istihdam 2.3 milyon kişi azalmıştır. İçinde bulunduğumuz koşullarda artan işsizlere bir de tarımı terk edenlerin katılmasına mani olunmalı” dedi.
-"GİRDİ MALİYETLERİ DAHA DA ARTABİLİR"-Bayraktar, gelecek süreçte dövizdeki artışa bağlı olarak gübre ve diğer girdi maliyetlerinin daha da artabileceğini belirterek, mevcut girdi fiyatlarıyla dahi üretimi artırmanın mümkün olmadığını kaydetti. “Gıda güvencemizden endişe ediyoruz” diyen Bayraktar, “Ülkemizde tarım kesimi özellikleri itibariyle krizlerden kendini koruma araçlarına sahip değildir. Güçlü ekonomik organizasyonlara sahip olmadığı için, ürün fiyatlarını, girdi fiyatlarını belirleme veya etkileme gücü ve inisiyatifi yoktur. Diğer kesimler bu durumu zaman zaman istismar edebilmektedirler” diye konuştu. Bayraktar, krize karşı tarımı ve çiftçileri korumak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
“-Girdi fiyatlarındaki artışlar frenlenmeli veya telafi edilmeli.
-Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmalı.
-Kedi kullanımında kısıntı olmamalı ve yükselen faizler telafi edilmeli.
-Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemeli.
-Artırılacak bütçe çerçevesinde oluşturulacak bir fonla, stratejik ürünler için TMO'nun gerektiğinde müdahale alımları yapması sağlanmalı.
-Tarımsal kamu yatırımları artırılmalı.
-Sulama alanları hızla genişletilmeli.
-Tarımsal işletme yapısı iyileştirilmeli.
-Tarımsal gelir ve çiftçilerimizin satınalma gücü artırılmalı.
-Kırsal kalkınma hızlandırılmalı, kırsal alanda tarım dışı iş ve gelir imkanlarının artırılmalı.”
-"DÜŞÜK ENFLASYON ÜRETİMİN ARTMASINA BAĞLI"-Bayraktar, “Eğer önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarındaki artışın yüksek olmasını istemiyorsak ve bu suretle enflasyonu 6 puan düşürmek istiyorsak, tarımsal üretimi artırmanın çok önemli yararı olacaktır. Başka bir ifadeyle, Merkez Bankası Başkanının öngördüğü düşük enflasyon seçeneğinin gerçekleşmesi, tarımsal üretimin artmasına bağlıdır” diye konuştu.Pamuk Raporu'nu açıklayan Bayraktar, pamuk üretiminin tüketime paralel artış gösteremediğini ve Türkiye'nin pamukta her geçen gün dışa bağımlılığının arttığını söyledi. Bayraktar, “Pamuk gibi önemli bir üründe dünya ile rekabet edebilmemiz için aynı şartlarda üretim sağlamamız gerekmektedir. Türkiye'nin pamuktaki verim ve lif uzunluğu gibi üstünlükleri rekabet açısından yeterli olamamaktadır. Bu sebeple, Ülkemizdeki üretim alanları daralmakta, her geçen gün ithalat artmaktadır” dedi. Bayraktar, 1998 yılından 2007 yılına kadar enflasyonun 8.5 kat, girdi fiyatlarının yaklaşık 15 kat arttığını ancak pamuk fiyatlarının sadece 5 kat artış gösterdiğini dile getirdi.
-ULUSAL PAMUK POLİTİKASI BELİRLENMELİ-Bayraktar, mevcut sorunların çözülmesi için öncelikle ulusal pamuk politikasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar ayrıca üreticilerin yeniden üretime dönmeleri için dünya piyasalarındaki pamuk fiyatları ile rekabet edebilir bir ortam yaratılması gerektiğini söyledi.

Haber.mynet

Hiç yorum yok: